dengan gigihnya aku tangkap gambar..hoho |
Assalamualaikum wbt,
Dah lama tak berkongsi resepi kat blog ini.Lauk ini untuk sahur jap lagi,insyallah!
Bahan.
1. Ketam
2. Serai diketuk
3. Daun kunyit diracik halus
4. Garam dan gula.
5. 2 keping asam gelugur
6. Air
7. Santan
1. Ketam
2. Serai diketuk
3. Daun kunyit diracik halus
4. Garam dan gula.
5. 2 keping asam gelugur
6. Air
7. Santan
Bahan kisar/tumbuk.
1. Cili padi.
2. Bawang merah
3. Bawang putih
4. Lengkuas
5. Halia
6. Kunyit hidup
Cara-cara.
1) Baca Bismillah.
2) Masukkan bahan yang dikisar itu semuanya kedalam periuk yang mengandungi santan.
3) Masukkan serai,asam gelugur,garam,gula
4) Bila dah mendidih masukkan ketam
1) Baca Bismillah.
2) Masukkan bahan yang dikisar itu semuanya kedalam periuk yang mengandungi santan.
3) Masukkan serai,asam gelugur,garam,gula
4) Bila dah mendidih masukkan ketam
5) Kacau dan tunggu hingga masak.
No comments:
Post a Comment