Monday, October 31, 2011

KLK Rumah Anak Yatim Darul Aitam Tunku Abdul Rahman (DATAR) tarikh:22/10

 ye!sangat seronok taw pergi kesini..eh!!..sori baru update,act menda ini dalam minggu lepas dah..hoho.so,tak kesahla kan.asalkan update sebagai kenangan.eh!!..so,ini la adik-adik kat rumah anak yatim
 motif??haha~
 aku dan anis bersama adik fikri.
banyaknya kamera mase nie.muahaha~
 entahlah...haha~
ini masa dalam group dengan adik-adik ini.
hampir semua pendiam.penat aku pujuk diorang bukak mulut taw..hihi

 ini masa bincang untuk persembahan.
 

sebelum pulang tangkap gambar ramai-ramai.asing dengan lelaki..kate ko-k kerohanian.eh!!hihi

nota aku:
 
adik-adik ini ada tanya aku.

"kak syafa dah kawen ke?"

aku cakap:

"rahsia!"
 
hehehehehe~



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

jom masak-masak ringankan beban umi didapur semasa cuti,


ini namanya sotong masak kunyit cili padi.macam biasalah style aku suka aje buat sesuka hati tanpa merujuk mana-mane resepi..haha!~.yang ini tumis macam biasa aje lah,then tambah serbuk kunyit nak bagi pedas,aku tumbuk cili padi.cuma nak bagi pekat sket kuahnya,aku tambah tepung jagung..then,siappppp!!~~licin ye..hehe..

yang ini baru tadi aku buat untuk tengahari bersama tomyam.lauk ini namanya sotong goreng belacan.yang ini tumis macam biasa jugak,cuma tambah sos tiram dan belacan.
 yang ini sama macam yang atas jugak.tapi,tak taruk cili padi.ini sotong masak kunyit aje..kacang aje.!ehh~


 lauk ini namanya ayam masak kicap.pun senang jugak..hehe.ha,aku guna kicap lemak manis cap kipas udang.anggaran kicap sebanyak 2 senduk ,sos tiram 1 senduk.tapi,ayam tuh digoreng dulu tapi jangan garing sangat sebelum masukkan kedalam kuah kicap itu.


ha,ayam ini comot sket!..haha..ayam masak merah.tapi,aku letak santan sket.sebab ini aku try yang macam si awak itu buat masa kelas katering dia.yang ini pun licin jugak..eh!!..
awak!..jadikla saye buat,tapi,kacang pis saya tak taruk!!.=P


yang ini memang wajib kena buat.sebab belakang rumah aku kangkung ini menjalar lebat..haha!so,sebab itu sayur biasanya kangkung goreng belacan aje lah selalu buat..hihi.

sebenarnya,ini sebahagian aje.sebab ada jugak yang aku tak amek gambar..malas nak riak!..haha.antara yang aku cuba jugak ialah masak gulai ikan patin masak tempoyak..(tangan kebahu mate keatas=P)..mesti orang pelik kenapa banyak sotong aje kan?sebab umi aku cakap sotong murah.so,aku guna aje lah bahan yang ada dalam peti ais itu..haha.so,aku cuba untuk tingkatkan lagi mutu masakan.haha.means,gulai ke,kari ke.aku teringin nak buat belajar buat nasi minyak pulak.

satu lagi,kelemahan aku,kalo basuh ikan.masih comot aje siang ikan..uhuk!!..yelah.yang masak itu senang aje bagi aku.nak siang itu susah..ishhh!.boleh itu boleh,tapi nak kate tahap mahir itu susahlah.dalam 70% aje kot.haha.belum cukup persediaan lagi ini.macamane mahu masak kat rumah bakal mak mentua nanti?eh!!..(tangan kebahu mate keatas).muahaha~

okeilah..sambil study akademik,aku cuba belajar didapur.supaya aku tak ternganga-nganga nanti..haha~
sekian.byeee.

nota aku:
umi masak nasik aje,takpun kakak aku yang masak nasik..aku cuba ringankan beban mereka.tapi,kadang-kadang aku pun rindu masakan umi aku.tapi,umi lagi rindu masakan aku kalau aku tak balik rumah..muahahaha~~~=P

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Adik-adik zaman sekarang

Assalamualaikum..

Alhamdullilah.aku masih berpeluang untuk meng”online”hari ini..ye,kalau ikotkan hati ini.dah malas kot.sebab maklumlah rumah aku kan takde internet.takpelah,kalo ada kang,aku jugak yang tak tido malam..muahaha.Ha,memandangkan 2 adikku sekarang terlibat dengan peperiksaan akhir tahun kan.so,aku sebagai kakak tetibe rasa macam nak jadik cikgu.Okey.aku mulakan dengan adik aku Adibah,tingkatan 4.

Adibah:sopa,ajar aku boleh?
Aku:ha,ajar ape?mehla..(sambil duduk kat kerusi belah kanan dia)
Adibah:ni ha,buku tunai runcit,baki b/b,baki h/b,masa nak bukak,mase nak tutup.tak fahamlah.tengok jap..
Aku:ha..menda senang pun takley wat..haha!!(dalam hati ini macam risau jugak)Jap,meh tengok…boleh la kot ajar..tapi,ada jugak yang aku tak sure.

Yang aku tak tahan sampai sakit tekak aku ajar adik aku..garang jugak aku rupanya..muahaha.saje dengan adik,nanti ajar slow-slow tak faham pulak.satu kampong dengar aku ajar akaun..ehhh!!haha!!Ada jugak aku suh dia tanya cikgu dia semula..hehe..yelah,rumah aku.siapa aje yang tahu akaun..aku aje lah yang kira tau sket.kalo aku budak akaun skang,mesti dah terer kan?ehhh!!!=P…nasib ambil BKAL sem ini.ehh!!..haha.Alang-alang tuh.aku study jugak la mane yang perlu.sebab aku kan exam nanti lepas bukak cuti ini.aiyyokkk!!..@-@Itu adik perempuan.yang adik lelaki bongsu.Ya Allah! Pemalasnya dia.kena tarik dia wat ulangkaji.

Aku:adikkk!exam ape esok?
Adik:BM,bahasa Arab,Jawi,agama islam
Aku:meh belajar bahasa Arab.
Adik:takmau!!..
Aku:dahtuh???dahla ini akhir tahun.tahun depan nak masuk kelas belakang ke?dahla nanti UPSR tahun depan.
Agak tinggi ye suara aku..yelah,boleh pulak memain kan..ishh!!
Adik;ajar aku matematik boleh?
Aku;aik!..exam matematik bila?
Adik:2 hari lagi..
Aku:pelik la.yelah,meh..bawak soalan exam yang harituh..

Okei..aku biarkan adibah sekejap belah kanan.fokus kat adik aku yang lelaki ini..memain pun ada.aku ajar,dia ajar aku balik.Nak tau sebab ape,tau aje lah cara bahagi,nak darab semua kan aku wat lain.diorang kan kena bentuk lazim lah,itulah,kotak ini lah..lebih lagi pecahan,aku buat / aje..diorang kena atas bawah.

Bila adik tegur aku,aku jawablah:

“adik ape tau,orang hebat kena tulis macam sopa tulis lah hahaha!!”

Okei!silap aku jugak kan.aku betulkan kesilapan aku..hihi.yang aku geramnya,ada yang aku check jawapan matematik kertas 2 pun boleh salah yang senang.yang peliknya,bila aku suruh jawab balik.boleh pulak kan.
Sebab ada jawapannya,dia congak aje.jalan kira takde.kan jalan kira dikira untuk skema pemarkahan.

“yang ini kenape takda jalan kira?”
“sebab aku malas,tulis jawapan pun cukuplah”
‘boleh pulak malas-malas,lepas ni,jangan buat lagi,paham,boleh kan.adik sopa kan bagus,pandai pulak tuh”

Sambil tuh,aku gosokkan kepala dia.taknak bagi dia stress dengan aku.padahal dalam hati,mahunya tak marah..haha.. 

Lepas tuh adik cakap:
“sopa aje sabar ajar aku,kalo najwa,lagi garang.sopa ajar lembut aje”

Bukan main ye komen kat kakak-kakak yang lain.lepas itu,aku suruh dia bukak buku agama islam,jawi,bahasa arab.Aku mulakan dengan Jawi.aku suruh dia baca buku teks darjah 5.aku tahu,adik aku berkebolehan baca jawi.yelah,aku risau jugak,kalo seusia 11 tahun masih tak mengenal huruf jawi kan.walaupun ada jugak perkataan dia yang tersekat.aku betulkan mana salah.
Sampai satu part helaian buku itu,aku terjumpa satu kertas.tak sempat aku tengok.adik tarik dulu.

“kertas ape tuh?bak sini tengok!”
“surat cinta!’
“ehhh!!meh sini”
“takmau bagi”
“kecik-kecik pandai dah main surat cinta,sape bagi”
“awek aku la”
‘”ishhh!!silap waktulah bercinta”

Dahla,aku alih ke subjek lain,bahasa melayu dan bahasa arab.aihh!!itulah keluhan seorang kakak malam tadi..haha..hampir ke 12.30 malam.aku suruh adik aku masuk tidur.yelah,dah lewat bagi usia dia nak tidur lewat macam aku kan..haha.sangat tak sesuai..lepas itu,aku sambung la wat kerja aku pulak..
Anyway!..i wish gudluck untuk adik-adik saya yang tersayang…

Nota aku:
Cube jadik kakak yang baik.eh!!

Nota EMFH:
Puas kurayu,puas kuseru,jawapanmu tetap yang dulu.oh sukarnya mengajak mu!namun kasihku padamu cukup padu,lantaran itu,aku akan terus menyerumu pada yang Satu.akan kuteruskan semampuku,hingga kehujung waktu.


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Saturday, October 29, 2011

berbaki 5 hari

assalamualaikum...

hye semua student UUM yang sedang menghabiskan cuti sekarang ini.masing-masing mesti ada tanggungjawab kan?lebih lagi sebagai anak.masa cuti inilah waktu sepatutnya dihabiskan bersama keluarga kan.

tetapi,bagi aku.aku masih berbaki 5 hari.untuk siapkan esaimen aku dan study untuk mid term exam nanti.yang paling best,besday aku nanti ada exam..muahaha~berderet exam aku...@___@

dan hari jumaat ini,aku akan ke KL lagi.menginap di Subang dulu.sebelum ke LCCT untuk berlepas ke Kemboja pada 5 november ini,tiket 3.30 pm..sebab itu aku kena sampai awal 1 hari..yeah~dan akan pulang beberapa hari kemudian...

persiapan aku?biasa-biasa aje.sebab tak tau nak pakai baju ape.eh!!haha~untuk program Bakti Siswa & Qurban di Kemboja nanti,banyak aktiviti yang menarik sepanjang aku disana.cume aku mintak,aku selamat pergi dan balik la nanti.

paling best,aku akan pergi ke Angkor Wat.selama ini belajar dalam buku sejarah aje kan?hihi.harap sangat berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan.

okei!~ini mungkin entry last kot semasa cuti..take care!!~

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Monday, October 24, 2011

kisah si N bersama si A & si B

cukuplah aku gunakan nama perempuan itu..N..okei..macamnie,dalam hidup si N ini hadir 2 lelaki tau yang nak kat si N.so,dua-dua orang dia baik.tapi,yang menjadi masalahnya,dia pun suka dua lelaki ini.so,antara 2 lelaki A dan B ini,kira masing-masing bersaing secara sihat la kan.eh!!..

tapi,yang selalu ada dengan N,yang A.sebab lelaki B ini usaha secara dalam diam untuk memikat hati perempuan itu.so,sebab macam dah makin rumit aje kan macam nak buat pilihan.yelah,masing-masing tetap nak pertahankan hak untuk memiliki hati perempuan itu..satu malam tuh,si N mengajak temannya perempuan untuk temankan dia jumpa lelaki A dan B ini di satu tempat terbuka.eh!!perempuan itu mulakan bicaranya..

"pertama kali saya mintak maaf sangat sebab susahkan korang datang kemari.so,sekarang seperti yang kita saling faham,saya nak buat keputusan yang adil kot saya rasa.bagi saya,saya akan terima siapa yang lebih dulu datang lamar saya melalui ibu saya"




then,lelaki A ini terus angguk-angguk tanda setuju.sama jugak dengan lelaki B.so,lepas pertemuan malam tuh.rupanya lelaki B yang mulakan dulu contact dengan ibu si N itu.alhamdullilah disambut baik,nanti pertunangan diorang akan berlangsung masa cuti raya qurban nanti.insyallah!yang sedihnya ialah lelaki si A..sebab lambat sangat bertindak kan.huhu.kesian dia,macam tak leh terima hakikat aje.yelah,selalunya,dia yang bersama dengan si N ini..takpelah,mungkin takde jodoh diorang kan.mungkin si A akan jumpa lagi baik dari si N.

perjalanan untuk jodoh itu sangat unik kan.walaupun,adakalanya ada jiwa yang merana kan?andai itu kisahnya si N dan si A dan si B.aku doakan dia bahagia dengan bakal tunangnya.

nota aku:
Jika ALLAH sudah TAKDIRKAN sesuatu itu untuk kita, walau seluruh isi alam ini menghalang kita dari mendapatkannya, kita tetap akan DAPAT jua. Tetapi jika Allah sudah takdirkan sesuatu itu BUKAN untuk kita, walau seluruh isi alam ini membantu kita untuk mendapatkannya, tetap kita TIDAK AKAN DAPAT..
p/s:
mesti ada orang datang jumpa aku tanya,siapakah si N itu..haha!!!..aku akan jawab "rahsia"..bagi menjaga nama baik diorang..eh!!okei..

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

kuala perlis lagi..=)

hari ini ada sesuatu berlaku diluar jangkaan petang tadi..eh!!..haha~tanpa dirancang kami berempat ke Kuala Perlis...euwww!!...sukenya,order macam-macam...hihi..
 sebokkk je tangan tuh nak masuk gambar..haha~

 kangkung goreng belacan.=)
 ikan siakap 3 rasa..huhu..

 ha,inilah dia.tapi,macam manis aje.@_@
 tomyam..tapi,snap pict mase dah nak habis.huhu
 air asam tuh yang cicah dengan kerang bakar..huhu
 before makan..gambar harus ambil dulu..hehe
 perghhh rakus aje 3 orang tuh makan..muahahaha~~
 takpe ke tinggal kepala aje nie?eh!!

 inilah kerang bakar nye..yeaaahh!!~so,sampai bilik dalam pukul 10.40pm..yelah,dah kuar lewat petang tadi.dahla,tak dirancang kan..anyway,seronok jugak!~yang aku pelik,makan bukan main banyak rupanya RM84...aku ingatkan rm150++..haha.mekaseh la untuk kawan tuh,sebab belanja aku.eh!!.betol ke belanja?@__@..mekaseh korang...^_^

nota aku:
lepas balik,rushing pergi meeting Qurban Kemboja.esok ada meeting lagi.aihh!.maklumlah,tarikh nak fly makin dekat dah.
saat-saat terakhir bagi aku untuk terbang-terbang lagi..yieehaa!..okei bye.!~

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Sunday, October 23, 2011

Lelaki Yang Patut Dijauhi Wanita

1.complainers
-lelaki jenis ini adalah lelaki yg sentiasa mengharapkan kesempurnaan dari pasangannya dan korang pasti merana kerana korang perlu mematuhi apa saja yg dkehendakinya,so..jauhilah lelaki jenis ni,lau setakat kwn2 takpe tapi lau end up couple..owh..sebab nanti ini akan membuatkan korang sentiasa dikritik dan memberi kesan pada esteem kendiri korang

2."damaged"gays...
-lelaki jenis ini pula boleh di anggap rosak yg mana ibarat dah tak boleh diperbetulkan,first date korang dengan lelaki ini,dimana dia akan beri tahu yg dia telah patah hati dan give up untuk menemui cinta lain,so..tak payah lah korang tergila gilakan lelaki jenis ni sebab mereka tak akan mahu korang lagi,(selalunya lelaki jenis ni kaki setia dan tak akan cari lain..dan ada juga yg dah serik bercinta dan tak akan percya pada wanita lagi)

3.utamakan sukan dari korang
-kebanyakan lelaki meletak kan sukan as priority dalam hidup mereka tapi mereka sentiasa akan bersama dengan korang pabila saat korang memerlukannya,lelaki yg sangat obsess dengan sukan tidak akan mempedulikan hal ehwal rumahtangga lagi,(anak nangis,sakit tau mati sekali pun mereka tak akan peduli yg penting dapat menonton sukan)

4.analyzer
-lelaki jenis ini mungkin perasaan mereka ni freud sebab tu setiap pergerakan korang dianalisis daripada apa yg korang suka makan,perasaan apa saja sehingga musik yg korang dengar,lelaki jenis ni akan duduk dan dengan penuh senyuman spt ilmu penuh didada dan mengetauhi segala sambil melebelkan korang(pa pa yg mereka mahu melebelkan) lepas tu mereka akan cuba untuk memperbetul kan korang dengan teori-teori peliknya,,so..jauhi lelaki ni yer..

5.pretty-pretty boys..
-lelaki jenis selalunya sangat obsess dgn penampilan,over daripada perempuan dan biasanya mereka akan membetulkan rambut dan membelek belekkan wajah sehingga membuatkan mereka lebih cantik daripada korang...jadiii..jauhi lelaki ini kerana korang akan boring bila 3 kali keluar date dengan mereka..percaya lah yer..

6.mr.iam better then everyone
-lelaki ni sntiasa mgatakan mereka lebih bagus dari org lain,mereka tdk akan senyum atau gembira dgn korang dan bila time korang bersama gdn mereka korang akan terasa berada di dalam satu perlawanan...perlawanan saipa yg lebih baik...oleh itu tinggalkan dia dan cari org lain dan juga sentiasa akan mengakui kebolehan orang lain bukan hanya berpusat pada diri sendiri

7.lelaki paranoid
-lelaki jenis ni seharusnya korang perlu elak,wajib elak..korang tak akan gembira dengannya keran lelaki jenis ni sentiasa bersyak wasanka,seharusnya dlm cinta ada kepercayaan lau tak ada cinta akan menjadi hambar,lelaki jenis ni akan sentiasa mengatakan apa yg korang katakan dan sentiasa akan menuduh korang sebagai menggatal(penggatal)..so..elakkan bercinta dengan lelaki ni kalau tak nak merana dalam cinta

8.men who just haven't grown up..
-lelaki jenis ini tidak berkerja dan selalunya menyalahkan org lain atas kemalasan dirinya,lelaki yg selalu menyalahkan orang lain dan keadaan ini adalah lelaki yg mempunyai kecenderungan untuk menjadi org yg tidak bertanggungjawab..pa lagi jauhi lelaki ini nanti korang akan binasa..

9.lelaki penipu
-lelaki jenis penipu sentisa menggunakan alasannya untuk melepaskan diri,dan lebih menguntungkan jika mereka ini pandai bersandiwara,so..berhati hati,tapi jika korang sayangkan lelaki ini korang perlu siasat terlebih dahulu kesahannya,jangan main bantai jer..sebab tiada siapa yg dapat membuktikan bahawa "sekali menipu...selamanya menipu"

10.lelaki kejam
-lelaki yg baik tidak akan menggunakan kuasa mereka untuk membawa korang kemana saja yg dia inginkan,lelaki yg baik tahu akan batasnya perhubungan lebih2 lagi jika belum khawin,sekali tangannya menyentuh korang dgn kasar pasti mereka akan mengulanginya lagi walaupun sudah berjanji tidak akan mengulanginya,jadi.lari lah sejau jauhnya dari lelaki ini

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Saturday, October 22, 2011

MACAM-MACAM WATAK PENGGUNA FACEBOOK

1. MODEL : Tukar gambar setiap hari

2. PENJENAYAH : Tukar nama setiap hari...

3. OVER ACTING @ PERASAN BAGUS : Namanya menggunakan simbol2 sehingga menyusahkan kwn2 nak cari terutamanya ketika kecemasan (Contoh :: 71M@T -> Jimat)

4. WARTAWAN : suka menyebarkan pesanan, walaupun tak penting !

5. PENGGANAS : Suka menyebarkan link yang menakutkan (contoh : sila sebarkan pesanan ini jika tidak anda akan ditimpa kesusahan @ bencana etc) 

6. BINTANG FILEM : Suka update status setiap 5 minit 

7. BINGUNG : Tidak dapat membezakan ruang untuk wall post atau status -.-'

8. PERASAN HEBAT : Selalu melaporkan kegiatan menjengkelkan bersama suami, tunang mahupun boyfren. Mcm die sorang ade suami, tunang/boyfren! Selalu melaporkan dimana lokasi semasa setiap masa ! Contoh ( otw ke Mydin Mall ) kemudian ( di Mydin Mall shopping jap ) kemudian ( karaoke di Mydin Mall ) bla..bla..bla.. Semuanya berlaku dlm 1 jam. So annoying okayy -.-'' 

9. MENUNJUK-NUNJUK : Setiap saat nk cerita kebahagiaan hidup die.. Yelah..suami, tunang/boyfren ko la y paling baik dan ensem dlm dunia ni! MOTIFFF? : Takut dirampas org kot 

10. BUDAK HINGUSAN : Selalu menampilkan gambar dgn gaya aksi ! (contohnya amek gmbr dgn mulut muncung mcm nk bercium, ingat cantek ke mcm tu?) 

11. SHOWOFF : Nak makan pun siap ambil gambar dulu & buat profile picture.. MOTIFFFFFF ? : entah la 2... 

HAHAHA ada yang terasa tak ? which category are you ? [:*]
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

penat..

baru habis KLK kerumah anak yatim Darul Aitam Alor Star tadi.sangat penat..
nak upload gambar ke tak erk?wait yee!.

nota aku:
esok mid term exam POM..uwaaa!~
moge ketenangan dan kedamaian hati untuk aku dan kawan-kawan jawab POM esok.
yeahh~byeeeee~

rahsia..ehhhhh!!!=P

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Friday, October 21, 2011

★•.•´¯`•.•★ 10 NASIHAT UNTUK ORANG YANG BERCINTA ★•.•´¯`•.•★



★═══════ ●❤● ═══════★★═══════ ●❤● ═══════★★

Dengarlah pesananan ini ~>

1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.

2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja. Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.

3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup, tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.

4. Jika engkau menyintainya, binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.

5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu, yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.

6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu, maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating, cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.

8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.

9. Jika engkau masih belum bercinta, tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.

10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah, kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.

✿~ Selamat Bercinta Sampai ke SYURGA ~✿
^_^

~ same2lah kite berMUHASABAH

nota aku:
 If you really love her, you won’t touch her.
not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years .. 
then you can do it the halal way

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

LELAKI ACUAN AL-QURAN

LELAKI ACUAN AL-QURAN ialah seorang lelaki yang beriman

Yang hatinya disaluti rasa taqwa kepada Allah SWT

Yang sentiasa haus dengan ilmu

Yang sentiasa dahaga dengan pahala

Yang solatnya adalah maruah dirinya

Yang tidak pernah takut berkata benar

Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu



LELAKI ACUAN AL-QURAN ialah lelaki yang menjaga pergaulan dan tutur katanya

Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya

Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya

Yang sentiasa berbuat kebaikan kerana sifatnya yang pelindung

Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang



LELAKI ACUAN AL-QURAN ialah lelaki yang menghormati ibu bapanya

Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga

Yang bakal menjaga keharmonian rumahtangga

Yang akan mendidik anak anak dan isteri mendalami agama

Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan

Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menunggu akhirat



LELAKI ACUAN AL-QURAN sentiasa bersedia untuk agamanya

Yang hidup dibawah naungan al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah SAW

Yang boleh diajak berbincang dan berbicara

Yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya



LELAKI ACUAN AL-QURAN tidak pernah membazirkan masa

Matanya kepenatan kerana kuat membaca

Yang suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir

Yang tidurnya lena dengan cahaya keimanan

Bangun subuhnya penuh dengan kecerdasan

Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan



LELAKI ACUAN AL-QURAN sentiasa mengingati mati

Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat

Yang mana buah kehidupan itu perlu dibajai dan dijaga

Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian



LELAKI ACUAN AL-QURAN ialah lelaki yang tidak mudah terpesona

Dengan buaian dunia

Kerana dia mengimpikan Syurga

Disitulah rumah impiannya

Bersama WANITA ACUAN AL-QURAN”
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Thursday, October 20, 2011

perghh..ehh!!

so,aku sayang umi aku.dan aku boleh aje senyum kalo umi aku sayang adik beradik aku yang lain.
ehhh!!haha~
byeeeeeee~

nota aku:
apesal ek aku macam dah tak bernafsu kat FB..@_@

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, October 11, 2011

penat lah masuk paper nie..eh!!hehe

klik untuk tumbesaran sehat2..haha
paper metro semalam.huhu.
penatlah masuk paper pasal nasi lemak.naik lemak badan aku kang.ehh!!
anyway,thanks harian metro semalam..hihi.

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Sunday, October 9, 2011

cara Rasulullah SAW menjaga kesihatan diri


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Perbezaan lelaki ngan perempuan mase lunch time

Lelaki
1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan
1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang, cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati.. masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?.. eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi. banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi.. buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan "alaamak byk la aku ambik"
30. Sampai depan kaunter "berapa?"
31. Bukak dompet.. belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk.. alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk. .
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air.. sambil tangan betulkan0 tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh.. kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2.. tgk orang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!
 nota aku:
haha~kena cepat-cepatlah pasnie.. =P

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Saya tahu saya tidak cantik

Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..

Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.

Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.

Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.

Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Dr.Razli Che Razak masuk TV3


uwaaaa!!teruja jap aku..hehe..Prof ini kan,pengarah  Centre for International Affairs & Cooperation (CIAC) UUM..aku kan baik dengan dia sejak pergi Mexico hari tuh.eh!!.hehe..anyway,aku tumpang teruja tetibe kan...=) .act,beliau masuk Tv3 ini 7 oktober hari tuh,bercakap tentang bajet 2012 untuk para pensyarah.so,tahniah ye prof!~


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Isteri dalam pantang, bapa liwat bayi 23 hari

October 08, 2011

KUALA LUMPUR, 8 Okt —  Berang isteri dalam pantang enggan melayan kehendak seksualnya, seorang lelaki berusia 28 tahun bagaikan dirasuk syaitan apabila sanggup meliwat bayi lelakinya berusia 23 hari di dalam bilik di rumah mereka di Taman Sunway, Batu Caves di sini kelmarin.

Laporan media menyebut lebih kejam apabila tangisan bayi malang yang menahan kesakitan itu langsung tidak diendahkan si bapa durjana, sebaliknya dia menjadi lebih rakus dengan bertindak menutup mulut anaknya itu menggunakan tangan dengan kuat, sekali gus menambah derita si kecil.

Bapa yang kejam itu berbuat demikian untuk mengelakkan tangisan bayi malang itu didengari isterinya yang ketika kejadian dilaporkan sedang berehat di ruang tamu rumah.

Dipetik Harian Metro hari ini, sumber polis berkata, tindakan keji dan kejam itu hanya disedari ibu mangsa berusia 39 tahun kira-kira pukul 4 petang apabila melihat mangsa tidak bermaya ketika mahu memandikannya.

“Si ibu terkejut apabila melihat bahagian mulut mangsa lebam. Pemeriksaan wanita itu kemudian mendapati bahagian dubur mangsa turut cedera.

“Dia mula curiga suaminya melakukan sesuatu yang buruk terhadap bayinya kerana sedar sebelum itu lelaki berkenaan bermain bersama anaknya itu di dalam bilik,” katanya.

Sumber berkata, tanpa pengetahuan suaminya wanita terbabit bergegas membawa mangsa ke sebuah klinik sebelum doktor mengarahkannya melakukan pemeriksaan semila di Hospital Selayang.

“Pemeriksaan doktor yang mengesahkan mangsa diliwat. Berang dengan perbuatan terkutuk suaminya itu, wanita itu membuat laporan di Balai Polis Selayang,” katanya lagi.

Sumber itu berkata, sebelum kejadian suspek mengajak ibu mangsa melakukan hubungan seks, namun wanita itu enggan kerana dia masih pantang kerana baru 23 hari melahirkan anak.Lelaki itu ditahan malam kelmarin dan sedang direman selama empat hari.

Sumber juga berkata bayi itu berada dalam keadaan kritikal.Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah mengesahkan penahanan lelaki berkenaan untuk membantu siasatan di bawah Seksyen 377 Kanun Keseksaan.

nota aku:
kawan aku bagitau tadi tentang ni.terkejutnya aku...(T__T)..nasib baik tak meninggal baby tuh..aihh..macam-macam..ayah pun boleh hilang akal..tahanla sket nafsu tuh..ish!!.emo pulak aku..huhu

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, October 4, 2011

Allah merancang dengan Cinta!



Nota aku:
insyallah Allah bantu..eh!!=D
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Ciri-Ciri Lelaki Yang Menarik Perhatian : Handsome ?

Hello peeps..


Masing-masing punya citarasa berbeza. Definisi handsome pun aku tak tahu nak define. Handsome tu macam mana? Badan harus ketul-ketul ke? Aku tak pernah rasa pun badan berotot ketul tu  cun atau handsome. Itu citarasa aku lah, kalau yang lain tentu sekali berbeza. Kakak aku kata, handsome tu bila dia tengok lelaki bersukan. Nampak sihat dan macho. So itu lah dream guy dia, harus yang bersukan. Aku tak pernah ada dream guy tapi aku suka tengok laki dalam beberapa sudut begini...

Kain pelikat
Comel ke? Entah aku rasa lelaki pakai kain pelikat ni manis. Lemah lembut , sopan santun dan ayu. Tapi yang aku suka tengok ni bila dia tengah solat dengan kain. Kalau teman aku shopping kat Pavilion dengan kain pelikat dan selipar jepun pun aku rasa cool. Masuk butik LV dengan kain pelikat ? Cool gila. 

Spectacle
Comel ke? Em, bagi aku lelaki specky ni rajin. Rajin membaca dan bekerja yet focus pada sesuatu. Tapi spectacle tu harus lah ada power bukan yang dibeli di kedai accessories semata untuk trend. Kalau yang power specky nya 300 ke atas lagi bagus. Kenapa? Sebab aku sweet. Apa kena mengena dengan aku sweet? Yelah, bila tiap kali dia terlupa letak specky di mana, aku lah jadi heroin. Di kala dia terkebil-kebil dan terkenyit-kenyit mata mencari specky..aku datang 'nah honey baby, your specky'.. terus pakaikan. ceh. Aku memang romantic walaupun jiwa kental. serious tak tipu. aku romantic gila. 

WristWatch
Lelaki pakai watch cantik, dan nampak macam orang yang kemas juga sentiasa update dengan masa. Jam dan urat tangan nampak really good to be together you know. Apa jua jenis jam, asalkan jam tu berjalan jarumnya. Tangan nampak handsome even muka pecah. Okay, boleh jatuh cinta dengan tangan orang. Pardon me. 


Cat lover
Aku rasa semua perempuan suka lelaki sayang kan binatang. Tapi aku narrowed down, and ambil kucing sebagai contoh. Sebab kucing ni binatang yang comel dan best didukung dan di kiss kiss, buat macam baby. Kenapa aku tak ambil contoh 'lizard lover' ? Kalau reptile, boleh lambung-lambung macam baby ke? keras je biawak ular buaya, macam mana nak sayang. So bagi aku, lelaki sayang kucing ni akan sayang baby la. 


Ehem, tu je kot. Kalau nak explain dari segi rupa, handsome tu macam mana? Susah gila nak jawab. Kalau nak choosy sangat pun kena cermin diri juga. Ini muka tak cun mana, demand yang kacak gila macam model ? Aneh plus aku rasa lelaki handsome lebih ni susah nak jaga. Aku selalu rasa handsome bila aku kenal hati orang tu. Oh dia ni handsome lah sebab dia cakap lembut dengan aku. 


Aku baca kat media and aku rasa diorang handsome...
Engku Emran...Specky man juga, commited dan romantic. 



Nazril Idrus... ni lagi lah romantic gila, specky man dan commited. 


Em, aku rasa aku suka orang yang nampak kebapaan. Family man. Sebab dari kecik lagi sampai dah usia 23, aku dah mula focus dan jarang sekali bersuka ria. Lebih suka commitment. So, dreamy untuk ada family sendiri, raya tiap tahun pakai baju sama. :D hahaha 


Happy reading and have a nice day....



#kredit untuk Namee#

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Sihat Cara Rasulullah

Kesempurnaan Rasulullah S.A.W sebagai kekasih Allah tiada tolok banding menjadi ikutan Muslim seantero dunia termasuk diet makanan Baginda.

Rasulullah s a w by riddler inc Sihat Cara Rasulullah

Sabda Baginda S.A.W:~ “Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan melainkan apabila sudah terasa lapar dan apabila kami makan, tidak pernah sampai kenyang.”
“Bala yang pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, gemuk badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan bermaharajalela syahwatnya.”Hadis Riwayat Bukhari
  1. Rasulullah SAW makan makanan yang seimbang, makan perlahan-lahan, sederhana dan berkongsi makanan.
  2. Rasulullah SAW suka makan susu, buah-buahan, tamar, daging, madu, sayur dan bubur kerana makanan-makanan ini mempunyai khasiat yang tinggi
Mengapa dan apa kelebihan makanan-makanan yang digemari Rasulullah?
1.SUSU ASLI
susu segar Sihat Cara Rasulullah
  • Merupakan makanan yang lengkap dan kaya dgn protein, kalsium, vitamin A dan B.
  • Zat protein berkualiti tinggi penting utk membina tisu badan serta crucial untuk pembentukan antibodi melawan penyakit.
  • Zat kalsium dalam susu pula mudah diserap oleh badan dan kita semua tahu kalsium memang penting untuk pembinaan gigi dan tulang. Kekurangan kalsium mengundang osteoporosis.
  • Zat-zat lain yang terdapat dalam susu ialah: fosforus, magnesium, potassium, Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin D.
Allah juga ada berfirman:
“Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang yang meminumnya.”Surah An-Nahl, Ayat 66
2.KURMA ATAU TAMAR;
kurma sedap Sihat Cara Rasulullah
  • Kandungan serat yang tinggi, dapat mengelakkan masalah sembelit.
  • Mengandungi Vitamin A yang penting untuk mata/penglihatan.
  • Mengandungi gula untuk membekalkan tenaga kepada tubuh badan.
  • Juga mengandungi pelbagai vitamin, mineral serta air yang penting bagi kesihatan badan.
Diberi contoh tentang keistimewaan khasiat buah kurma ini melalui kisah Siti Maryam yang menggoncangkan pohon kurma selepas melahirkan anaknya Nabi Isa A.S. untuk dijadikan ubat berkhasiat dan memulihkan tenaga. Allah SWT juga ada berfirman:
“Dan goyangkanlah pangkal pokok kurma itu ke arah mu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah yang masak kepadamu, maka, makan serta minumlah dan bersenanglah kamu.”
Surah maryam, Ayat 25
3.Seterusnya, mari kita lihat khasiat DAGING pula:

rasulullah2 Sihat Cara Rasulullah

Merupakan sumber protein yang utama untuk tumbesaran manusia, membekal lemak, vitamin dan mineral (zat besi dan zinc)
4.Rasulullah SAW juga suka MADU, mengapa? Madu kaya dengan gula(yang sihat), sedikit air, vitamin dan mineral penting untuk kesihatan badan. Setiap lepas subuh, Rasulullah SAW memulakan sarapannya dengan segelas air dicampur sesenduk madu asli.

lebah madu Sihat Cara Rasulullah

Apa yang bagus tentang madu sehingga ia menjadi amalan Rasulullah SAW? Dari segi sudut kesihatan, madu dikatakan berfungsi untuk membersihkan lambung, mengaktifkan usus, menyembuhkan sembelit dan keradangan.
Antara lain cara pemakanan Rasulullah yang harus juga kita teladani:
  • Rasulullah SAW tidak makan dua jenis makanan panas atau dua jenis makanan dingin secara bersamaan.
  • Baginda SAW juga tidak makan ikan dan daging dalam masa yang sama (hasil darat dan hasil laut diasingkan)
  • Baginda SAW tidak tidur selepas makan.
  • Rasulullah SAW melarang (makruh) meniup atau menghembus nafas ke dalam bekas air kerana dipercayai berlaku tindak balas yang boleh mengubah kadar kealkalian (pH) air tersebut.
  • Baginda SAW, tidak mengambil daging dalam kuantiti yang banyak kerana pengambilan daging yang banyak memberikan kesan kepada sendi dan ginjal.
Pesan Saidina Umar RA,
“Jangan kau jadikan perutmu sebagai kuburan bagi haiwan ternak”
Lagi amalan/ tabiat Rasulullah SAW yang harus kita contohi:
  • Baginda SAW, gemar makan sayur-sayuran kerana ia memiliki kandungan zat yang berkhasiat dan berfungsi untuk memperkuat daya tahan tubuh dan melindungi daripada serangan penyakit yang berpunca dari gula.
  • Rasulullah SAW, makan cuka dan minyak zaitun yang dicampurkan dengan makanan asasi seperti roti. Fungsinya sangat bagus untuk mencegah lemah tulang, melancarkan sembelit, menghancurkan kolestrol, melancarkan pencernaan dan menjaga suhu tubuh pada musim sejuk.
  • Baginda SAW melebihkan makanan berasaskan bijirin dan ubi kerana ia membekalkan karbohidrat kompleks, vitamin, mineral dan serat. Jadi tak hairanlah mengapa di dalam piramid makanan yang selalu kita lihat menyarankan kita untuk mengambil 8 hingga 12 sajian berasaskan ubi dan bijirin dalam sehari.
flying bird by junim bra Sihat Cara Rasulullah

“Barang siapa yang sedikit makan, maka perutnya akan sihat dan hatinya akan bersih. Sebaliknya, barang siapa yang banyak makan, maka perutnya akan ditimpa sakit dan hatinya keras”~Hadis Riwayat Huzaifah
dan Humaka’ ada berkata:“Kesihatan itu adalah mahkota di atas kepala orang yang sihat dan ia tidak dapat dilihat melainkan orang yang sakit dan perut adalah kepala kepada segala penyakit dan pencegahan itu adalah kepala kepada segala ubatan”…

Insyallah..


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-