Saturday, December 29, 2012

Tips Exam

assalamualaikum wbt,

baru nie 27 Dec start paper aku yang pertama!..huhu. lepas jawab tuh, rasa macam lega.bukan bermaksud 100% boleh jawab tapi rasa lega sebab sebab dah habis 1 paper. so, 7 paper bakal menyusul.

bagaimana eh nak study betol-betol?

pertama, niat kerana Allah!
Kedua, setting mind & hati nak fokus segalanya.
Ketiga, lepas study serahkan ilmu kepada Allah.minta datangkan kembali disaat kita memerlukan.
keempat, pergi exam & buat semampu mungkin.
kelima,tawakal.
keenam, jangan jemu untuk berdoa semoga result yang diterima nanti terbaik.

semuanya bergantung kepada individu sendiri. disamping itu, amalkan solat sunat taubat juga disamping solat hajat kerana mungkin sebab dosa-dosa kita yang banyak membuatkan ilmu susah nak masuk. tambahan itu, solat sunat dhuha, supaya urusan rezeki dipermudahkan..

sekian.
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Monday, December 24, 2012

Subuh Dimana?

assalamualaikum wbt,

aku punya kawan.oh! kawan,.=_=. he always told me, remind me to wake up early in the morning.ouchhh! sometimes, i feel difficult to wake up early..he said, i'm fail to married. if i can't changes my habit, i can't married!..T___T

how can i wake up early? he said, setting niat betol-betol.dan bisikkan macam ini sebelum tidur, "ALLAH,aku nak bangun awal, nak solat subuh awal,nak mengaji al-quran.mudahkan untuk aku bangun awal esok".insyallah,kita akan bangun awal.sehinggalah satu ketika, he shared something at his facebook.. i sentap !=_=


actually, he's teacher at Sarawak. so, no wonder he can wake up early.=P. dan waktu sana kan awal dari semenanjung.hihi. and i'm as student, normal la kalau bangun lambat..hehe!..hmm, tapi, apepun amanah pada Allah wajib dibuat.iaitu solat subuh awal.=)

nota aku:
Thanks being my friends ya!
Esok,nak bangun subuh awal!! niteeeeee~=)



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Sunday, December 23, 2012

Usrahku Sayang

assalamualaikum wbt,

hari jumaat baru ini, berakhir sudah usrah kami kerana kami semua bakal tamat pengajian nanti.insyallah!. doaku ialah semoga aku akan punya usrah yang lebih bahagia selepas ini..=) *dalam maksudnya kan?ehh!=P.oleh kerana sekarang minggu study week.so,ramai la yang tak dapat hadir. kebetulan pulak Naqibah ada bawak banyak makanan sebagai jamuan terakhir bersama kami..sedih ase..T.T.macam-macam dia pesan,persediaan untuk alam bekerja, persediaan untuk menjadi isteri solehah.hehe. macam-macam tips dikongsi oleh naqibah kami.



kenangan terakhir kami bersama. yang paling buat aku bahagia ialah hubungan ini atas dasar cinta kerana Allah. kami bertemu untuk berkongsi ilmu agama.Alhamdullilah!..=)


Sungguh! Aku bertuah dipertemukan dengan Dr.Norhasni.nasihat beliau akan kusemai dalam hidupku selepas ini.insyallah!.Pesannya yang terakhir, supaya kami semua biasakan diri mengaji al-quran, supaya ion-ion positif ada dalam diri untuk menerima benih yang baik akan datang..weeeeeeeeeee...=) . Tidak kekok untuk kami berkongsi tentang hidup akan datang.Pesan beliau untukku, Moga syafa ditemukan dengan lelaki yang baik untuk bimbing diri ini.Andai dapat sebaliknya, kita yang perlu bimbingnya kearah yang lagi baik.mungkin itu takdir Allah.

soalan terakhirnya untuk aku ialah:

"syafa dah ada calon ke maklumlah dah semester akhir sekarang.?"
"syafa tunggu petunjuk Allah"..=)

Ya Allah! Jadikanlah aku seorang wanita solehah, penyejuk mata bagi umi dan ayah. Amin.

Moga hubungan antara kami akan terus terjalin selepas ini.Amin.

nota aku:
sekarang, baru aku tahu kenapa seorang lelaki perlu memilih perempuan yang solehah.



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Thursday, December 20, 2012

Penghujung Segala Kuliah

assalamualaikum wbt,

Hari ini paling yang saya tunggu sejak saya semester 1 iaitu hari last kuliah.ye, penghujung segala kuliah yang ada.Alhamdullilah dapat merasainya hingga keakhir kuliah, walaupun ada ponteng kuliah juga..=_=. saat indah disini akan saya saya jadikan kenangan dalam hidup saya. dan yang pahit itu, aku buang kat Hutan Sintok.


16 dec 2012





sejak seminggu ini, selepas tamat aje kuliah, terus pergi kat lecturer mitak nak bergambar.but, ade jugak yang aku tak dapat bergambar iaitu dengan Dr.Rahim lect servis, dia ada keja luar.so, memang takda lah memori untuk gambar cuma lekat dihati lah.

Thanks untuk semua pensyarah dari semester 1 sampai semester 7. sem depan insyallah akan mula praktikal dah Februari depan.=)

sekian,doakan saya dapat menempuh final exam dengan baik ye.kat bawah ini jadualnya:


Moga semuanya berjalan dengan baik hendak-Nya..

sekian..



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Friday, December 14, 2012

Dinner Anak Kelate UUM


Assalamualaikum wbt,
sebenarnya,aku baru pulang dari dinner anak kelate.hehe.walaupun aku bukan anak kelantan,tapi aku gatal nak pergi,mungkin sebab bayaran dia murah aje kot. Rm5..berbaloi jugakla bayar dengan harga Rm5, dapat makan macam-macam.bertempat di DMAS,UUM.oh ya! tema untuk makan malam ini ialah tradisional kotemporari.aih! macam -macam tema sekarang eh?hihi~


lepas itu, selongkar loker cari baju yang nampak tradisional.eh! hehe. so, pakailah songket.terasa la jugak macam menepati tema tapi yang penting menutup aurat ye.=)



see! ramai jugak hadirin yang hadir. majlis yang best!, tapi, yang part aku jadik speechless ialah bila kena nyanyi lagu selamat sultan kelantan.hehe.diam aje la.=_=


aku,hidayah dan rakan-rakan yang baru kami kenali tadi, sebab dah kena duduk semeja dengan dioarang.=_=


haaa, yang ini pulak jejaka yang aku tahu bukan asal kelantan, tapi, sibuk jugak nak pergi macam aku haha.kami semua duduk 1 meja =_=.

okey! itu sahaja..=_=



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Thursday, December 13, 2012

Kaca Mata


Assalamualaikum wbt,

Baru ini 11 December 2012. aku hadir satu dinner Marketing Club (Mar C) UUM..tema elegant & gentleman. then,aku dah risau apa pakaian aku ada untuk nampak seorang elegant? eh!..yela, mana ada baju cantik-cantik kan?huhu.lepas itu, suara hatiku berbisik suatu perkataan.nak Allah pandang cantik atau manusia?okey! decide pakai apa yang ada.=_=



seperti yang sedia maklum, aku dah lama tinggalkan mekap segalanya.huhu.so,aku decide pakai aje apapun asalkan menutup aurat..kawan-kawan kata, kalau pakai hitam pun dah nampak elegant.so, decide pakai jubah..huhu!. aku pun pergi ajelah macam tuh.=)



here, kami budak marketing! semester 7 dah. actually,dalam majlis ini ramai aje cina.huhu!.. faham-faham ajelah macamana.cuma aku pening, tak dapat lama-lama.entah macamane ada dancing bagai!..aku dan kawan-kawan pun keluar awal.=_=


aku pun tak tahu, kenapa student melayu final year marketing tak nak join.mungkin sebab mahal kot. takpelah.cuma macam tak best la sebab ramai cina dari melayu. tapi , yang paling best banyak makanan disediakan.so,  berbaloi -baloi la bayar mahal.hihi.
elegant ke tak? eh!=P

hadirin yang hadir!.. we are final year student!.ouchhh=P


kami dengan sebahagaian pensyarah.

awak,awak,awak,
doakan saya berjaya habiskan pengajian di UUM ini dengan lulus cemerlang.
(^__^)


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Monday, December 10, 2012

Formula Mudah



Kuasa Allah membuatkan mereka sekeliling memandang kita dengan pandangan yang hebat.

Allah itu Maha Kuat, Allah itu Maha Besar,

Satu rahsianya ialah, Amalkan solat sunat syukur sebelum tidur dan amalkan doa ini :

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang,

Wahai Allah! Bagi Engkau segala pujian sebagaimana yang sayugia bagimu, kemuliaanMu dan yang sangat besar pemerintahanMu.

Wahai Allah! Jadikan aku  orang yang banyak bersyukur , orang yang banyak bersabar, 
Jadikan aku kecil dalam pandangan mataku dan besar dalam pandangan mata orang ramai.

Akhirkan doa dengan selawat keatas nabi..seterusnya istighfar banyak-banyak. 
Mohon Allah berikan kita kekuatan untuk melalui hidup ini.

Ada orang kata, solat sunat syukur ini perlu dilakukan setiap kali kita dapat apa yang kita hajati.ye! betul.tapi, bukankah ada nikmat lain yang Allah beri yang perlu kita syukurkan?

Dapat apa yang kita nak, itu syukur, tidak dapat apa yang kita inginkan juga hendaklah SYUKUR! mungkin itu yang baik. ajarkan diri sentiasa bersyukur, pandang orang yang lebih susah dari kita. 

Dan (ingatlah) tatakala Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".-Surah Ibrahim Ayat 7-

Formula hidup ini mudah, dengan merasa syukur atas setiap yang ada dan belajar sabar atas setiap ujian.
Yakin pada -Nya.



KEKUATAN SEBENAR-SEBENARNYA HANYA MILIK ALLAH!
(^__^)

Gantungkan keyakinan bahawa segala KEKUATAN hanya milik Allah! 
Mohon pada-Nya..
(^__^)


Jangan mengeluh jika jalan takdir kita terpaksa membuat banyak kerja dalam 1 masa, kerana Allah tahu kita mampu lakukan semua itu, meskipun hati masih lagi bersedih..heyyyy! kawan-kawan jangan sedih-sedih atau merungut tentang assignment yang masih lagi tak settle,mungkin ini semua kunci rahsia untuk akan datang. Kesusahan saat ini, keperitan saat ini ada satu  rahsia untuk hari ESOK! who knows??..Allah knows better than YOU!.
Lalui hidup ini dengan ikhlas.Insyallah! Allah kira semua USAHA kita..=D



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Sunday, December 9, 2012

Jalan Takdir begini.





Doakan aku terus diberi  kekuatan untuk melalui liku hidup ini.
sesungguhnya jalan takdir kita berbeza.
Allah uji aku cara begini dan Allah uji korang dengan cara lain.



apa-apa pun, bersangka baiklah pada Allah!..=D
I know ALLAH always with ME.
.^____^

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, December 4, 2012

Kunci Rahsia.


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.
Surah At-Thalaq Ayat 2 & 3


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, November 27, 2012

Apa aku cari sebenarnya dalam hidup ini?

assalamualaikum wbt,

saya penat,
saya penat,
saya penat.

banyak kepenatan aku sekarang kerana perihal akademik!

saya sibuk,
saya sibuk.
saya sibuk,

banyak kesibukan aku ini kerana hal duniawi!

aku termenung,
aku terfikir,
aku bermuhasabah,

apa aku cari sebenarnya dalam hidup ini?
apa yang aku nak sebenarnya dalam hidup ini?

aku ketawa,
aku ketawa,
aku ketawa,

apa yang melucukan sangat?
adakah ketawa ini dalam dekatkan hati aku pada Allah.


Allah! Dakapku kembali kepada-Mu..T__T
Sesungguhnya hidup matiku hanyalah untuk Tuhan sekalian Alam.


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Saturday, November 24, 2012

Itu, Ini.

assalamualaikum wbt,

sudah lama tidak menulis disini. aku ada saja disini, cuma agak busy. okey, aku busy dengan program walaupun semester ini aku ambil 8 subjek semester ini.

awak tau kenapa saya buat ini?

pertama, nak perjuangan dalam agama (semampu mungkin)
kedua, saya nak melupakan dia.yes! dia.
ketiga, saya nak pengalaman.
keempat, saya nak belajar manfaatkan waktu supaya tidak terbuang.
kelima, saya nak ............

sekali lagi, saya selalu diperli.itu saya tak kisah.

"aikk, semester 7, sibuk buat program lagi?"

sebabnya, saya nak cuba sedaya upaya bangunkan program kerohanian sebelum saya melangkah keluar dari kolej ini terutamanya.

saya ingin serapkan nilai-nilai murni dan pengalaman kepada para junior.alhamdullilah, penerimaan sangat baik.

walaupun, ada banyak kerja esaimen.tapi, saya cuba buat yang terbaik.

Moga segala usaha menjadi saham diakhirat sana..Ameen.


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Friday, November 16, 2012

Melangkah ke "Gerbang 22"



Assalamualaikum,

Alhamdullilah! Akhirnya, aku melangkah jua masuk ke gerbang 22 tahun..^_^
Thanks for wish, thanks for gift, thanks for calling..
oh! Impian aku kali ini, aku mahu terus jadik anak solehah.Insyallah!
Mahu jadik lebih matang lagi insyallah.Mahu jadik tabah dan kuat untuk cabaran akan datang
Dan impian terbesar ialah ingin pulang pada Allah dalam keadaan hati yang sejahtera.Ameen.
Insyallah.

semoga saya akan terus bahagia dengan izin-Nya.

sekali lagi, terima kasih Allah atas semua ini..
Syukur ya Rabb!.=D

# aku cuba ingatkan hati, ingatkan minda bahawa bahagia ini juga ujian! #



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Wednesday, November 14, 2012

Cinta Yukiko



Assalamualaikum,

hari tuh,aku pergi forum "Muhasabah Cinta".dan satu cerita yang menarik perhatian aku.yang buat aku tersentuh. iaitu tentang cerita yang benar berlaku pada seseorang hamba Allah.ceritanya bermula begini.

ada seorang lelaki yang nama Rahman (bukan nama sebenar) berusia 14 tahun pada ketika itu. amat tergilakan "YUKIKO".dimana-mana dia akan menulis dan juga papan hitam kelasnya " I LOVE YUKIKO". nampak macam gila pun ada.haha. then, satu hari ,ada kawan bertanya Rahman.

"oitt man, kau ini pehal, asyik-asyik Yukiko aje.siapa dia"
"takkan nak beritahu kau"
"ala, gitau la.."
"sebenarnya aku minat dengan budak perempuan kelas 2 Bestari.aku tak tau nama dia, cuma wajahnya persis Yukiko yang kartun jepun tu.sebab itu aku panggil dia Yukiko"
"ohh! itu ke? better kau pergi confess kat dia"
"haaa?"
"ye,at least,kau takdalah gila macam ini"


sehinggalah satu hari, nak dijadikan cerita. pertemuan diaturkan bersama Yukiko itu atas sokongan kawan-kawan sekeliling. sekaligus,membuatkan Rahman terconfess.

"sebenarnya, saya suka awak walhal saya tak tau nama awak"
"oh! saya hargai perasaan awak itu.cuma saya nak kita belajar dulu. sebab kita masih di Tingkatan 2, panjang lagi masa kita.kalau ada jodoh, lepas kita graduate esok-esok,adalah..andai waktu itu awak masih lagi belum berpunya. kita belajar dulu ya"

Bagi Rahman,kata-kata itu menyenangkan hatinya.rasa bahagia pun ada.walaupun hanya itu yang diungkapkan oleh Yukiko. sehinggalah tamat SPM.masing-masing membawa haluan masing-masing.


Tapi,takdir Allah.siapa yang sangka kan.akhirnya, pertemuan mereka berlaku lagi di Universiti Malaya.tapi,masing-masing hanya melihat dari jauh.sekadar berhubung ada keperluan sahaja.kerana mereka giat aktif dalam program dakwah dan islamik.

Hanya itu sahaja.waktu terus berlalu. sampailah hari majlis konvokesyen mereka. Rahman melihat Yukiko bersama keluarganya diluar dewan besar.Dan terus dengan rasa gentlemannya Rahman pergi bertemu ayah Yukiko.


"pakcik, maafkan saya.saya nak mintak izin pada pakcik untuk bercakap dengan anak pakcik depan pakcik"
"okey.silakan"


 dengan penuh debaran .Rahman memulakan percakapan:

"awak. masih ingat kata-kata awak masa kita di Tingkatan 2?"
"ya.ingat!-Ujar Yukiko masih malu-malu-
"so,bagaimana sekarang? awak dah berpunya belum?"
"belum.kerana saya masih menunggu awak. janji saya pada awak.dan awak?"
"dan saya pun sama"

Seminggu selepas majlis konvokesyen.Majlis merisik, bertunang, akad nikah berlangsung.siapa sangka, jodoh mereka dipermudahkan begitu. kerana mereka yakin.

"sejauh mana terpisah, sejauh mana lari.kalau sidia Allah tetapkan untuk kita.takda siapa mampu mengubahnya meskipun tiada "ikatan couple" sebelum itu.kalau Allah takdirkan sidia bukan untuk kita, walau sesayang mana pun kita pada dia, sekuat mana cinta.kalau dia bukan untuk kita,tetap takkan bersatunya kita dan dia"


Itulah perkongsian dari Kak Dina, selaku ahli panel.cerita ini amat menyentuh hati aku.aku pun tak tahu kenapa. maybe, entry akan datang aku akan ceritakan sesuatu.okey?hehe.sekian.~



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Stalk !



Sekali lagi perempuan itu melepaskan marahnya.memang tiada siapa tahu, marah itu untuk siapa. sehinggalah, terkeluar jugak dari mulutnya.

"apehal perempuan itu masih suka Tag-tag dia kat Facebook tuh,meyampah tau! aku tak suka"

"oit....bunyi macam jeles"- kawan menyampuk.

"bukan jeles, tapi menyampah"

"kau rasa diorang ada in relationship ke?"

"kalau ada?"

"entah! takpelah! -sambil ligat perempuan itu menjadik "stalker" di wall lelaki itu.


"apesal aku asyik tengok kau suka sangat tengok wall lelaki tuh.yang peliknya, komen tak, like pun tak.ape hal kau ini?"

"entah! saje.menghabiskan masa untuk stalk wall dia"

"dengan tujuan?"

"aku tak tau.mungkin ambil berat dari jauh!"haha.



"cakap aje kat dia, perasaan itu masih ada.senang!"

"gila kau! sah-sah dia memang taknak aku dah.dia tak ingat aku dah"

"mustahil dia lupa kau. korang kan pernah berbaik-baik satu ketika dahulu"

"dahulu itu takkan sama macam sekarang!" -Ujar perempuan itu dengan nada yang keras.

"tapiii, perasaan kau tak berubah kan?"- kawan terus mencelah.



"maksud aku, cara kau tengok dia tu kat Facebook tuh.seolah-olah kau masih lagi caring kat dia.even dia tak tahu"

"ea? entah!..-Terdiam.Sepi.


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, November 13, 2012

Demi Cinta Suci



Assalamualaikum wbt,

sedih itu ujian,
kecewa itu ujian,
patah hati itu ujian,
gembira itu ujian,
kaya itu ujian,
miskin itu ujian,
dekat jarak itu ujian,
jauh jarak itu ujian,

paling penting hati kita sentiasa pada-Nya dalam semua keadaan.
hubungan dengan-Nya makin baik, bukannya makin rapuh.

Allah,
Bahagia yang kurasa ini ujian-Mu
Allah,
Ajarkan hatiku kusyuk untuk mengingati-Mu.

Allah,
Allah,
Allah,
Allah,

Mohon Allah permudahkan segala urusan yang baik ini..(^__^)

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Thursday, November 8, 2012

Jangan Sesekali Jangan



Assalamualaikum wbt,

Kita masih kawan kan?

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Wednesday, November 7, 2012

Kenapa Bukan Saya?



saya dengar orang bercerita,
tentang kita, tentang kita, tentang kita.

tapi,semuanya cerita itu tidak benar!
kenapa awak sanggup membuatkan cerita salah tersebar.
awak sebarkan, saya mendiamkan diri.

mereka kata, suruh saya jumpa awak.
untuk betulkan semua cerita yang salah ini.

hati saya kata jangan,biar Allah sahaja tahu kebenarannya.
lagi saya bersuara, lagi saya sakit.
saya tahu awak tetap akan menafikannya.

kenapa sanggup percaya orang lain dari saya?
mana kepercayaan awak pada saya?

dulu, awak kata, saya antara orang yang awak percaya.
tapi,sekarang?

dan saya harap, bila awak tahu kebenarannya nanti,
saat itu, saya sudah bahagia dengan orang lain,
dan saat itu, semoga awak sedar mana silapnya diri awak.

saya salah, saya khilaf,saya akui.
cuma saya terkilan, kenapa awak harus bercerita pada orang lain?
Bukan saya?
kenapa awak?



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Tuesday, November 6, 2012

Cinta Yang Tidak Pasti

Assalamualaikum,

Seringkali hati kita terdetik "adakah hadirnya dia untuk aku?" . Pertanyaan itu bertalu-talu menerjah difikiran kita sehinggakan kita rasa, feel nothing. tapi,dalam masa yang sama kita mengharapkan dirinya tercipta untuk diri kita.pohonlah doa dari Alllah.


Dan jika jalan takdir pertemuan itu tidak dapat menyatukan hati kita dan dia. Redhailah!  Itu ada hikmahnya.mungkin pertemuan indah itu, sekadar untuk pengalaman hidup untuk diri kita.


sebab itu, jangan letakkan 100% harapan kepada dia.tapi, letakkan harapan sepenuhnya pada Yang Maha Pemberi Cinta..(^___^


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Monday, October 29, 2012

Saya Rindu Awak


"awak tau, saya rindu awak! rindu sangat awak"

dan dia tersenyum. senyuman dia, senyuman yang aku rindu, senyuman yang pernah buat aku gembira dan buat hatiku berbunga-bunga suatu ketika dahulu.

"awak rindu saya tak?"

tanpa suara, dia hanya mengangguk dengan senyuman.

"tapi,kenapa awak lari macam itu aje? tak cari saya pun"


kata aku dengan nada merajuk. aku harap dia mengerti apa yang aku rasa.

"awak, bukan saya taknak cari awak,tapi saya takut awak yang dah lupakan saya aje.dan paling saya tak lupa ialah hari-hari saya stalk FB awak, walaupun tanpa komen, tanpa like status di wall FB awak.saya takda kekuatan untuk itu"

mendengar kata-katanya itu, membuatkan aku mengerti. mungkin aku sahaja beranggapan negatif sebelum ini padanya. hakikatnya, aku juga begitu, hari-hari aku stalk Fb dia,demi mengetahui keadaanya kini.

Add caption

aku mengelamun sehingga aku terlupa dia masih dihadapan aku.dia masih tercegat dihadapan aku.terus dia berkata:

"hati saya masih sama untuk awak, macam dulu.awak kena tahu itu" 

"eh? saya ingat perasaan awak untuk saya dah takda" - tersentuh dengan kata-katanya.

"mana ada.siapa cakap?"

terus aku tertunduk.Sebak.Terharu.

"saya cintakan awak.cuma saya nak bagitahu awak yang sebenarnya perasaan itu dah lama ada.untuk awak seorang saja"



nota aku:
cerita rekaan aje ini..hehe.



-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

Thursday, October 25, 2012

Wukuf Di Arafah

Assalamualaikum,

Wukuf bermaksud berhenti dan berada di bumi Arafah sebentar atau seketika (sekalipun satu saat dalam apa juga keadaan).

Masanya bermula dari tergelincir matahari (masuk waktuZuhur/waktu di Arab Saudi) hari ke 9 Zulhijah sehingga seketika sebelum terbit fajar (masuk waktu Subuh/waktu Arab Saudi) pada hari ke 10 Zulhijjah.
Waktu afdalnya adalah berwuquf sebahagian dari siang hari 9 Zulhijjah dan sebahagian dari malam 10 Zulhijjah.

Rasulullah SAW bersabda: “Tiada hari yang lebih disukai Allah dalam melaksanakan amalan soleh daripada hari-hari ini, iaitu 10 hari pada Zulhijah.”
.
.
ARAFAH
..
Di Arafah terdapat Jabal Rahmah (Bukit Kasih Sayang) di Gunung Arafat yang menjadi tumpuan umat berdoa. Di bukit ini didirikan sebuah tugu putih bagi mengenangpertemuan antara Nabi Adam a.s dan Hawa setelah mereka dikeluarkan dari syurgadan dipisahkan di dua daratan.
Jabal Rahmah juga merupakan tempat wahyu terakhir kepada Nabi Muhammad SAW ketika baginda melakukan wukuf. Wahyu tersebut bermula dalam surah al-Maidah.
.
Pada Hari Arafah, di sekitar Masjid Namirah iaitu lokasi bersejarah yang menjadi tempat perkhemahan Rasulullah SAW dan sahabat Baginda sebelum tiba waktu untuk Wukuf, akan kelihatan ribuan manusia.
Situasi sama juga kelihatan di lokasi bersejarah lain seperti (Bukit) Jabal Rahmah dan di kaki bukit inilah terdapat batu tempat Rasulullah SAW berwukuf.
Selain ada yang berjalan, terdapat juga jemaah yang duduk di dalam ratusan ribu khemah yang didirikan di seluruh Padang Arafah yang berkeluasan 10 kilometer persegi tersebut.
 .
.
Hari Arafah
Hari Arafah adalah antara hari-hari yang paling afdal di sisi Allah SWT. Daripada Jabir bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Seutama-utama hari adalah hari Arafah.”

Berwukuf di Padang Arafah adalah kemuncak Ibadah Haji dan ia merupakan Rukun Haji yang utama kerana ianya membezakan Haji dan Umrah. Pada Umrah, tiada Wukuf di Arafah. Rasulullah SAW bersabda: “Haji itu adalah wukuf di Arafah.”

Hari Arafah juga adalah hari Allah SWT akan membebaskan sesiapa yang menghadiri Padang Arafah dan memuliakannya, daripada api neraka. Keesokannya adalah harikesyukuran dan perayaan bagi umat Islam bagi menzahirkan kegembiraan serta kesyukuran ke hadrat Ilahi. 
.
.
Haji Akbar
Sekiranya Wukuf jatuh pada hari Jumaat, ia digelar Haji Akbar dan para jemaah harus memanafaatkannya kerana ia mempunyai kelebihan menunaikan 70 kali haji.
Ketika Nabi Muhammad SAW Wukuf di Arafah pada hari Jumaat, 9 Zulhijjah Tahun 9 Hijrah, turunnya wahyu ayat terakhir al-Quran: “Pada hari ini telah Aku sempurnakan bagimu akan agamamu dan Aku sempurnakan pula nikmat-Ku kepadamu.”  Surah Al-Ma’idah, ayat 3.  Menurut sejarah, 81 hari setelah ayat ini diturunkan baginda pun wafat.
.
.
Syarat Berwuquf
Telah berihram dengan niat haji
Seorang yang beribadat (tidak gila / tidak mabuk / tidak hilang akal sepanjang masa)
Berada di bumi Arafah walau seketika di dalam waktu wuquf.

.

Amalan-Amalan Berwuquf Di Arafah
 Dalam usaha untuk lebih mendekati diri kepada Allah SWT sepanjang berada di Arafah, jemaah haji digalakkan melakukan ibadah dan amalan-amalan sunat berwukuf, antaranya:

  • Mandi sunat wukuf.
  • Bertaubat
  • Solat berjemaah
  • Solat Jamak dan Qasar Zuhur dan Asar.
  • Membaca Al-Quran
  • Memperbanyakkan ucapan:
  • Bertalbiah diselangi dengan doa.
  • Bertasbih, bertahmid, bertahlil.
  • Berdoa bersungguh-sungguh.
  • Berzikir dan pujian kepada Allah SWT.
  • Kuliah fadilat Arafah.
  • Solat-solat sunat
  • Qiyamulail.
.
Hikmah Wukuf

  • Menimbulkan rasa kekerdilan diri lantaran mengingati dan menyaksikan kebesaran Allah.
  • Membentuk diri menjadi Muslim yang berjiwa ikhlas dan berakhlak mulia.
  • Menjadi hamba Allah yang bersyukur terhadap segala Anugerah-Nya.
  • Melahirkan sifat kemanusiaan dan kesetiakawnan tinggi.
  • Melahirkan rasa kerelaan untuk melakukan pengorbanan pada insan lain.
  • Meningkatkan tahap keimanan dan ktakwaan kepada Allah.
.
Amalan Bagi Yang Tidak Menunaikan Haji
Bagi umat Islam yang tidak mengerjakan ibadat haji, mereka boleh memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan sunat lain pada hari itu.

Berpuasa Sunat Arafah dapat menghasilkan ganjaran pahala yang sangat besar, sebagaimana sabda Rasulullah SAW: “Berpuasa pada Hari Arafah dinilai di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya dan yang selepasnya.” (Hadis riwayat Muslim).

Rasulullah SAW juga bersabda: “Orang yang berpuasa pada Hari Arafah (9 Zulhijjah), Allah akan menuliskan baginya puasa 60 tahun dan Allah menuliskannya sebagaiorang yang taat.”
.
.
Niat Puasa Hari Arafah;
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ مِنْ يَوْمِ الْعَرْفَةَ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى
Daku berniat puasa hari Arafah, sunat  kerana Allah Ta’ala.
.
Rasulullah SAW. bersabda lagi: “Tiada hari yang paling ramai Allah SWT melepaskan hamba-Nya dari api neraka melainkan pada Hari Arafah. Dan sesungguhnya Allah Azzawajalla menghampiri (hamba-hamba-Nya) dan berbangga dengan mereka di kalangan para malaikat serta bertanya; Apa yang dikehendaki oleh mereka?”
.
Jadi marilah kita di tanah air merebut peluang ini dengan melakukan puasa 1-9 Zulhijjah, atau setidak-tidaknya diusahakan berpuasa pada Hari Arafah iaitu pada 9 Zulhijah yang amat besar pahala dan manfaatnya itu.




-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-