Wednesday, November 2, 2011

aku nak dia,sebab apa adanya dia

Assalamualaikum.

Tetibe aku rasa berminat dengan satu penyataan.iaitu

“aku nak dia,sebab apa adanya dia”

Lets discuss about this,okei.actually kan,pernah tak kita nampak sepasang couple la kan,pakwe dia hensem,makwenya takda cun mane.dan ada jugak pakwe sengkek giler,makwe pulak cun melecun.Ha,see,butanya cinta tu kan.tapi,hakikatnya manusia yang buta dek kerana cinta.Sampai ada orang boleh cakap macamnie:

“orang macam tuh kau boleh nak,kau boleh dapat orang lagi hensem tau”




Sama jugak dengan saiz badan ke.eh!!sensitif pulak rase..hehe.ha,kira macamtuh la.dan bagi sesetengah pasangan akan kata macamnie:
“dia indah dimata hati saya”
ada jugak bila aku tanya kawan aku:
“kenapa kau boleh suka dia,aku tengok dia biasa aje,takde pun special mane?@-@
Dan kawan aku jawab:
“aku pun tak tahu kenape aku boleh suka dia,yang pasti masa pertama kali aku melihat dengan dia,aku rasa jantung aku berdegup kencang aje dan aku boleh rasakan sampai sekarang,betapa istimewanya dia dimata hati aku,dan aku pun tak tahu apa sebab aku boleh suka dia”




 Bila yang dah couple pulak,cerita macamnie pulak.
“kenape abang boleh jatuh cinta dengan sayang?”
“sebab abang rasa,sayang istimewa dimata abang.

Yang itu satu,contoh lain pulak ye.(apesal aku geli buat contoh ini)haha.
“sejak bila hubby jatuh cinta dengan honey?”
“sejak hubby tengok honey jatuh longkang belakang library hari tuh,nampak comel aje honey masa tuh”

Ha,kan Betol orang cakap,yang kita takde sebab dan takda alasan mengapa kita boleh menyukai dan lebih tepatnya menyintai seseorang.yang pasti kita tak tahu kenapa dan bila kita boleh mula sukakan seseorang.dan itu lebih tepat dinamakan CINTA.

Ha,see Sweet kan?aku prefer jawapan macam tuh lah.ye,menilai pasangan melalui mata hati,bukannya mata yang sepasang ini,sebab adakalanya pandangan mata ini menipu jugak.

Tapi,macamne disebut,bila jatuh cinta pandang pertama?hahaha.itu pandangan mata jugak.entah,aku pun tak tau.tak tau pernah ke tak jatuh cinta pandang pertama..muahahaha!!katanya orang,dari mata jatuh ke hati.ha,boleh la terima jawapan tuh.hanya orang pernah merasainya sahaja akan tau erti “first love sight” betol ke aku tulis ini?haha.

Ha,sambung lagi.ada jugak kita nampak sepasang couple itu,dua-dua biasa aje.tapi,bila nampak diaorang berdua.nampak sweet…ha,yang ini aku suka tengok.kiranya,adil la tuh,kekurangan dioarang itu nampak sempurna bila diorang bersatu.Melengkapi kekurangan itu adalah dengan hadirnya orang yang sesuai untuk kita.so,mengapa perlu mengejar kesempurnaan kalau dah tau diri pun takda sempurna mana.

So kat sini aku statekan untuk orang yang sangat memilih dan cerewet.sampaikan terlalu memilih,dan sampai satu masa dah takda siapa-siapa lagi datang.kalau muda lagi takpelah.tapi,kalo usia pun dah lanjut.tapi,masih lagi cerewet.ceh!.diaorang akan kata macamnie:

“takmaulah,muka dia gelap dahla gemuk,aku nak yang cerah-cerah bla.bla..bla..”

Oh!..bagi aku itu kiranya,menghina ciptaan Allah.dan sepatutnya golongan-golongan ini sedar bahawa ciptaan semua itu Allah yang buat.kan Allah dah kata dalam Al-quran,yang manusia itu adalah sebaik-baik kejadian.so,kita semua ini CANTIK dan INDAH.jadik,jangan pandai-pandai nak kutuk orang k..eh!(apesal aku emo ini)=P


Alahai,panjang betul bebelan aku.aku bagi pendapat aje.tapi,berbalik kepada diri aku, baik aku kejar apa yang sepatutnya dikejar dulu.so,kalau macam aku skang,umur baru 21 tahun.muda lagi kan? Banyak benda aku nak kena pikir lagi.nak belajar lagi,nak pikir adik-adik lagi,nak pikir dapur lagi.eh!!..so,mana mungkin aku nak bercinta tengah belajar ini.nanti belajar tak tahu kemana dah.sebab bagi aku,aku dah taknak kapel lagi.aku nak nikah terus,lagi baik mencari yang halal.bercinta secara halal.lagi sweetttttt..=)

Pilhan ditangan kita.belajar dahulu,ataupun bercinta sambil belajar,ataupun bercinta halal dengan cara menikah?

I dah pilih satu!..eh!!byeeeeeeeee..=P

Nota emfh:
~✿..Usah sesekali MENYESALI takdir kerana ALLAH itu ADIL sifatnya..sudah dijanjikan dalam al-Quran dan hadis bahawa perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik, begitu sebaliknya..waktu ini jika kamu TIDAK DITEMUKAN dengan mana-mana lelaki kerana ALLAH SWT mahu MEMELIHARA kamu daripada MAKSIAT..waktu ini tiada lelaki JATUH HATI pada kamu kerana kamu masih dalam tempoh MENCARI ILMU dan mencapai CITA-CITA..paling utama ALLAH SWT menyimpan JODOH yang terbaik untuk kamu dan apabila masa itu tiba..kamu senyumlah, ketawalah, menangislah sebagai TANDA GEMBIRA dan BERSYUKURLAH kerana DIA menghadiahkan kamu dengan lelaki yang SOLEH dan SEMPURNA..✿~


-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

3 comments:

reenapple said...

yeay.. suka entry nie..

kadang3 cinta tak perlukan sebab..=)

sabihatul shahira said...

syafa!!..suka pndpt ko nie..ak pon setuju...kadang2 Allah nak menguji kekuatan hati seorang hawa..hehe

sabihatul shahira said...

suka entry nie..thanx syafa..kdg2 Allah ingin menguji kekuatan hati seorang hawa...