Sunday, May 6, 2012

Nadwah Kepimpinan Islam (4-5 Mei 2012)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani,

Alhamdullilah,kerana cuti hujung minggu kali ini,aku menyertai aktiviti yang menarik.seriusly,sangat bermanfaat.actually,program ini,aku pergi atas inisiatif sendiri..kahkah.~kerana apa,sebabnya,aku pergi atas nama persendirian.sepatutnya,peserta lain semua wakil kelab/persatuan.so,masa ini nama peserta,aku isikan nama then letak dalam bracket(persendirian.)..hehe..


tak payah bayar pun.join ajelah.aku rasa UUM tanggung semuanya.dapat jugak lah notes untuk how to be a leader.ecece.self motivated kena ada.bla..bla.. sila lihat SINI.aku malas dah taip.hehe.tapi,masa sesi ceramah sangat menarik.kerana ceramah dari Ustaz Syaari Abdul Rahman.ini blognya,http://www.iskandarfateh.com/..beliau juga seorang penulis buku.


ini buku beliau.bolehlah dapatkan sekarang ye~ehh! promote buku pulak!.hehe

u know.aku memang pergi sesorang lah pada awalnya untuk sesi petang.ade aku kesah?hehe..pastu,dapatlah kawan baru.bukankah itu hikmah yang Allah bagi?alhmdullilah.dapat kenal lagi sahabat baru,yang hampir semuanya tudung labuh.berpurdah pun ada.alhamdullilah kerana dikelilingi oleh para solehah.insyallah!!=).memanglah aku ada kawan yang join jugak,tapi dia lelaki..ngrrr..dia duk depan.hihi.takkan nak pergi bersama dengan dia.bukankah itu bakal mengundang fitnah lagi? ohh! tidakkk..(T__T).





lepas solat maghrib berjemaah,kami dijemput untuk makan talam.eh! ke makan dulang? entahlah.tapi,aku duduk bersama kawan baru la..hehe.nama nya ila,ajue,fatihah.bila dapat makan sedulang ini,dapat eratkan ukhwah lagi walaupun baru kenal..hehe.siap ada suap-suap lagi..ngeee!! sweet bukan?haha!..lepas makan semua,aku balik Proton sorang-sorang.so,memang bestlah.aku ingatkan dah taknak join sesi malam.disebabkan menarik,ada qiamulail lagi,kena tidur masjid..aku mesej my Yeop!..ehhh.ajak dia jugak,sebab takut jugak,nak kena balik Proton,ambil pakaian kan,nak ready qiamulail.dan ambil barang untuk program untuk hari kedua.so,aku dah ade geng la sekali.



untuk hari keduanya,iaitu hari terakhir kami.kami ada program masuk hutan..tapak kem 2 sintok ini.wahh!! menguji aku betol.ini kali ketiga aku masuk hutan..gagah tak?heee~ ini masa penerangan oleh ummi masa tiba ditapak kem.


ini para peserta muslimat..yang bajet kusyuk..hehe..konpem gambar aku memang takde pun.tak minat bergambar dah sekarang,sebab mulai berlemak!! euwww~=P


aku dapat perhatikan bahawa pelajar muslimat lagi ramai dari muslimin.bukankah pemimpin sepatutnya pada lelaki?..entahla.aku pun tak faham mengapa kat UUM ini lelaki macam sedikit sahaja bilangannya.mungkin juga mereka ada komitmen lain.



ini Encik Din.dia lah yang guide kitaorang.beliau dari bahagian JPP UUM.


ini masa sesi taklimat.sebelum memulakan perjalanan.kami dibahagikan kepada 3 kumpulan.aku kumpulan yang ketiga.dalam group ada 3 lelaki,12 perempuan..kena lantik ketua dengan penolong.hmmm.aku jadik penolong kumpulan.mereka lantik aku dengan secara sukarela.okei!..haha~.



ye,aku curi-curi tangkap gambar..hee.


ini kumpulan kami masa menaiki hutan ini.yang pakai kopiah ini,ketua kumpulan aku.hafiz namanya..aku rasa sangat penat tahu.mengah pun ada..yelah! aku kan jarang exercise dah sekarang.huhu.tapi,pengalaman paling menarik kena gigit PACAT!! aku kena 6 gigitan..masa kena tak perasan,tapi tetiba tengok stoking aku ada darah.bukak kasut banyaknya PACAT!!.huhu.tapi,aku takda nak geli pun.cuma eksaited!! sebab tak pernah kena gigit..hehe..


part yang paling bahaya ialah,masa nak turun curam tuh..kena gelongsor.tapi,diaorang suruh budak perempuan turun dahulu.dan dijaga student lelaki kat tepi-tepi.sangat malu juga..=_=..tapi,demi kekuatan mental dan fizikal.aku kuat!!eceh!..

jurulatih: siapa pelajar perempuan nak turun dulu?
aku:sayalah!!.

konfiden bukan?haha.aku bukan apa,kalau perempuan lain turun dulu,konpem dioarang menjerit,membuatkan aku lagi cuak.so,aku decide aku turun dulu..huhuhu..seluar,kasut,baju toksah ceritalah.sangat kotor!..tangan pun luka jugak.huhu..wahh! syafa cuba gagah.haha..yang takley blah masa part aku nak tergelincir.entah camane aku boleh tersenyum.huhu.yelah,dalam hati nak aje menangis kuat-kuat..sebab sakit kot!.huhu.tapi,aku cubalah kuat.hehe.tetibe abang romi cakap.

"ehh,awak ini.senyum aje walaupun tergelincir"

hahaha.kaver lain lah.hellooo! takot nak tunjuk cuak depan lelaki.cehh! kerana yakin 1 perkara,iaitu Allah akan ada sentiasa bersama dengan kita.tak kira dimana kita.aku tahu,walaupun,ada student lelaki yang jaga,tapi,aku tak bergantung pada mereka.bukankah sebaiknya kita sandarkan pada ALLAH.aku bukan apa,nanti kalau bergantung sangat dekat budak lelaki yang jaga tuh,nanti aku takut tersilap pegang tangan dia..huhu..segala puji bagi Allah,aku dapat elakkannya..syukur!!=)

walaupun badan aku masih penat,penuh luka..uwaaa! tapi,aku gagahkan diri untuk mengukir di blog hari ini,saat ini,pengalaman ini sangat terindah bersama muslimat yang lain..=)..yeop jugak gigih tolong bagi kapas dan minyak untuk aku hilangkan luka ini.mekasehhhhh~~!! dia pun kena pacat jugak.kesian dia..hehe.


terima kasih Yeop sebab sudi teman saya untuk masuk hutan dan tido kat masjid..hehe.sekian..


nota aku:
nadwah maksudnya majlis/mesyuarat .hihi..haa,kitaorang dapat sijil!! hehe..eksaited,sedangkan ini kami datang suka-suka..tak sangka dapat sijil..syukur!~

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

1 comment:

sabihatul shahira said...

tahniah syafa,,moga dapat menjadi seorang muslimah yng bertaqwa..amin..