Sunday, May 27, 2012

Si Dia Tidak Pandai Mengaji


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
Di ruangan kaunseling Dang Setia akhbar Metro Ahad, 5 Ogos 2007, seorang guru wanita telah menulis menyatakan kebingungannya terhadap calon suami yang tidak tahu mengaji Al-Quran. Menurut guru yang berusia 25 tahun itu, bakal suaminya pada luaran nampak sempurna tetapi baru-baru ini barulah diketahui bahawa beliau tidak lancar membaca dan masih belum khatam Al-Quran.

Dang Setia memberi respon positif dengan memuji guru tersebut kerana mementingkan agama ketika memilih calon pasangan hidup. Beliau mencadangkan agar si lelaki mula mempelajari bacaan Al-Quran.Kesungguhan yang ditunjukkan untuk belajar boleh dijadikan penanda aras untuk menentukan nilai agama si lelaki. Seterusnya si guru boleh membuat keputusan untuk masa depan dirinya.
Pendapat Dang Setia benar. Seseorang yang belum mahir membaca Al-Quran seharusnya berusaha mempelajari bacaan Al-Quran. Bukan setakat membaca, malah jika mampu perlu mengkaji Al-Quran secara serius dan konsisten setiap hari. Walaupun mungkin masa yang diperuntukkan untuk pembacaan dan kajian sekadar setengah jam setiap sehari, ia perlu dilakukan berterusan. Aisyah r.a. pernah menyatakan bahawa, “amalan yang paling disukai oleh Rasulullah adalah amalan yang dikerjakan secara terus-menerus.” Artikel-artikel tentang kelebihan dan kehebatan Al-Quran pernah disiarkan sebelum ini. Secara keseluruhannya Al-Quran dapat mengeluarkan seseorang daripada kegelapan kepada kehidupan yang lebih bercahaya. Firman Allah di dalam surah Tallaq ayat 11, “(Diutuskan) seorang Rasul (Nabi Muhammad s.a.w) yang membacakan kepada kamu ayat-ayat Allah yang menerangkan kebenaran, supaya Allah mengeluarkan orang-orang (yang sedia diketahuiNya akan) beriman dan beramal soleh – dari gelap-gelita (kesesatan) kepada cahaya (hidayah petunjuk).”Al-Quran dapat memberi manfaat kepada pembacanya di dunia dan di akhirat. Di dalam sebuah riwayat Rasulullah telah berkata, “sesiapa yang pandai membaca Al-Quran ia akan dikumpulkan bersama para malaikat yang mulia. Sesiapa yang membaca Al-Quran tetapi tersekat-sekat dan bersusah payah akan memperolehi dua pahala.” Menurut Sheikhul Hadith Muhammad Zakariyya, seseorang yang tersekat-sekat di dalam membaca Al-Quran akan mendapat dua ganjaran kerana dia telah menanggung susah payah di dalam mempelajari dan membaca Al-Quran. Namun, ini tidak bermaksud bahawa beliau akan memperoleh ganjaran melebihi orang yang mahir di dalam membaca Al-Quran. Ganjaran orang yang mahir adalah amat besar sehinggakan akan dikumpulkan bersama para malaikat. Justeru, jangan kita meninggalkan Al-Quran dengan alasan ia susah dibaca atau kerana bacaan kita tersekat-sekat.Di dalam riwayat Tirmizi, Rasulullah telah berkata, “Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah, maka dengannya ia memperoleh satu hasanah dan bagi satu hasanah itu bersamaan dengan sepuluh kali ganda pahala. Aku tidak berkata alif-lam-min itu satu huruf, tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan min satu huruf.” 

Di dalam riwayat lain oleh Ibnu Khuzaimah dan Hakim, Rasulullah telah berkata, “Sesiapa yang menjaga solat-solat fardhu tidak akan dimasukkan di kalangan orang-orang yang lalai. Sesiapa yang membaca seratus ayat pada satu malam tidak akan dimasukkan di kalangan orang-orang yang lalai.” 

Namun, sebaik-baik pembacaan Al-Quran adalah apabila kita membaca sambil memahami maksud Al-Quran. Seterusnya mengamalkan apa yang diperintahkan oleh ayat-ayat yang kita fahami itu. Siapa yang tidak mahu berkahwin dengan orang yang tidak dapat dipisahkan dengan Al-Quran?
Wallahu’alam.
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

No comments: