Thursday, March 10, 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011

memandangkan Ben Ashaari buat JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011..so,aku dengan serta merta nak join!..


okeyh!..pertama sekali ceritakan serba sedikit tentang diri aku..segan nie!..haha..okey,nama penuh aku ialah wan nurul syafawati binti wan ahmad.ala,nama URL blog ini aje pun..haha.Umur,21 tahun.Asal dari Dungun,Terengganu.Aku sekarang menetap dinegara yang jauh sangat dari Malaysia,iaitu Mexico..sangat asing kot pelajar malaysia hantar student kesini.dan ini,adalah kali pertama Malaysia hantar student kesini.alhamdullilah,aku terpilih secara tidak  langsung oleh u aku iaitu Universiti Utara Malaysia...

alhamdullilah.walaupun hanya pertukaran pelajar Malaysia-Mexico..aku tetap bersyukur. Seramai 3 orang sahaja pelajar Malaysia kesini..2 perempuan,1 lelaki. Aku merupakan penuntut dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pemasaran semester ke-4.So,dari sini lah,aku cuba mengenali budaya masyarakat yang sangat berbeza gaya hidupnya dari Malaysia.Untuk pengetahuan semua,Mexico mempunyai jarak jam sebanyak 14 jam kebelakang dari Malaysia..huhu.


kenangan manis..! banyak kot..hehe..x terkira..yang paling manisnya..masa perjumpaan dengan presiden Universidad De Colima.masuk suratkhabar sini.Cover depan beb!..kembang jap..tengok kat SINI dan satu lagi,masa aku di ON AIR oleh radio sini.tengok SINI..semuanya pertama kali...syukur sangat.banyak lagi la benda yang manis..huhu.ha,yang menarik untuk dikongsi ialah kat SINI

kenangan pahit setakat ini ialah kulit jadik teruk.sebab perubahan cuaca yang sangat berbeza dengan Malaysia..huhu..boleh tengok SINI.

banyak sangat pengalaman menarik aku kat sini.kalau rajin,g la kat blog archieve tuh,bermula JANUARI 2011..boleh tengok.sila-sila.

kata-kata untuk mereka yang mahu sambung pelajaran diluar negara ialah kuatkan semangat walaupun terpaksa berpisah dengan orang tersayang..ehem!..=P..dan paling penting,jaga hubungan dengan Dia.sebab Dia aje sebaik-baik pelindungan kita selama kita ditempat orang.Yakin ada Nya Dia,insyallah selamat lah kita disini..dan bersiap sedia dengan sebarang kejutan budaya..sekian.salam 1 Malaysia..^_^

p/s:
aku jugak sedang menghitung hari  untuk pulang ke Malaysia,dijangka akan tiba di KLIA pada jam 3 petang 25  JUN 2011.ada nak datang jemput aku x?..ehem.!=P..kita buat drama ea kat KLIA..hihi..^_^..
-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

42 comments:

bunga said...

wahh..seronoknya dapat mengenali negara org kan..

rafidah said...

dik .. salam dari London. akak dh follow blog adik syafawati. blog comel mcm zaman skolah..hihihi :)

syAfA said...

bunga;
alhamdullilah la.ne taw akan datang bunga pun ley g luar negara..=)

kak rafidah:
oh!..mekaseh..same2 la kita idop perantauan ye..hehe..teringt zaman sekolah,2la blog cmnie..huhu

mas.saari said...

singgah dari blog abg ben..
salam perkenalan!

moga selamat di perantauan dan selamat pulang ke tanahair nanti!

Dda Ly said...

pengalaman yg best kt negara orang..mexico plak tuh..hihi untung betul! :)

meh ke rumah..
~c.u.t.i~
keep in touch ye..♥♥♥

Fuuyooh said...

salam kenal, kerana abg ben la kita
semua dapat kawan yg ramai.. hehe

ibu qaleesya said...

gudluck dik.. bestnye.. hehe

armando_et said...

sy student UUM gak.. rmai gak kwn2 ajak try isi borg student exchange dulu, tp sy tak yakin...huhuhu

sekamar rindu said...

salam...singgah kali pertama..


*kenal blog ni melalui segmen abg ben,.

*folo ur blog

c-tea said...

ct datang dari blong abg ben..mahu megeratkan silaturrahim..

ct follow awk..jom terjah blog vt..

http://illustrasiaku.blogspot.com/

Mamaleesya said...

salam kenal. Belajar rajin-rajin. Tak seme orang sebertuah kamu

http://diarialeesya.blogspot.com

cik fza said...

bestnya..
all the best kat sana..

vaithis said...

Name : Vaithis

Wah seronoknya kalau dapat belajar kat oversea kan.... follow u... jom join GA saya ye.... kalau sudi..

✖nedd✖ said...

bes nye mexico :)

kite kat egypt ~

Eyrique Ettiqaz. said...

jarang dgr pljr msia ke mexico..so,ok x,belajar kat mexico...in english or spanish?
c

n's eeyda said...

beb, aku jemput ko depan proton ea?'
hihi

Ujang9897 said...

grrr..!!!! bestnya tgk negara org..gua dtg dari blog bro ben...=)

jaa64 said...

waaa..best!!!folo sini :)

bun said...

huwaaa,bestnye
nak jugak
doakan dapat spm10A+
pastuh dapat keluar mesia
nak jugak nak jugak


dari BA

ayu sleeping said...

bestnye...........banyak pengalama

meh lawat sy

qemaishak said...

datang singgah & follow..
untung dapat peluang kenal negara orang ni..tahniah.

Cik Sue said...

wahh seronoknya merasa gak merantau ke negara org.... =D

salam perkenalan yer...

noraim said...

wahh, jaohnya pergi! bertuah dpt pergi negara org. huhu.

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

salam kenal..
dtg dr blog abg ben.. =)
terus menjadi follower yg ke 195
sronok dgr cite kawan2 di luar negara..
jemput sggah blog pinky..more make up & shawl tuto at my side bar..

http://eppyphamdiary.blogspot.com
take care =)

Lulu caldina said...

Tahniah pelajar malaysia..semoga tabah di negara orang...semoga berjaya mencapai cita-cita yer..

Diari-Selebriti-Mama said...

ziarah dari segmen BA.slmt bknalan..dah follow^^
teruknya kesan perubahan cuaca!
jemput singgah sini http://mamaglamdiva.blogspot.com

ummi said...

salam perkenalan daripada saya...

Diari-Selebriti-Mama said...

sudah follow juga ^^

.::~♥ღcik angkuh yg chumelsღ♥~::. said...

Wah bestnya..
Teringin jadi seperti kamu..tapi tiada peluang..
kalau tak ada segmen ni, mesti kita tak tau kamu wujud..well..
keep it up..Chaiyok!
si pandai-cantik-bijak-bertuah..itu kamu..salam kenalan..chow!

❤ C!K MAZ's❤ said...

salam ziarah sini...terjah dr blog segmen ba..^_^

awek retro said...

terjah dr ben-ben..post laa citew ape ade kt mexico..mesti best

Schajar McFlurry said...

wah.... mexico larh... kali pertame dengar ade student kene antar kat sane....

take care yek... and rajen2 kan diri belajar bahase dye... *nasehat utk saye jugak... huhuhu*

salam perkenalan... ^_^

pRiNCe said...

"entry yg sgt bagus... thniah ye...:) sy ni newbiee lagi... jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn"

Details

AMMAR YASIR said...

bangganya Ammar bila orang satu daerah dengan Ammae belajar kat Mexico...Ammar pun orang Dungun jugak..selamat berkenalan

manueng said...

peh...ni first time dgr malaysia anta student study kat mexico... cambest je;)

ShA + ZaM = LoVe said...

salam..
dtg dari blog abg ben...
salam pekenalan..
best tak dok saner?
http://heandsheloves.blogspot.com/
>NiSha<

Anonymous said...

hola..saya pelajar di mexico jugak..saya dari blog sopa. wakakakaka...i pun nk tumpang glemer u!!!

EL MARIACHI said...

nice blog...jemputlah ke blog saya...

http://elmariachiblues.blogspot.com/

Solihin Zubir said...

seronaknya dpt belajar kt oversea.. T_T

Shaker™ said...

siggh melompat dari jordan ke mexico... ..

trendymuslimah said...

salam ziarah

arnissa said...

salam... wahhh.. best nyer dapat bljr kt luar.. :)