Monday, February 14, 2011

saya rindu nak masak-masak kat rumah..=(

 wah!..xsangka,tengok album kat laptop terjumpa gambar yang saya masak kat rumah hari tuh b4 datang ke Mexico yang jaoh ini dari Malaysia..inila tempe,saya suka makan tempe.sampaikan masa kat umah saya try jugak buat.ala,tapi,xsesedap macam kat cafe Trdewind dengan lego UUM tuh.ala,xpela,dah nama pun cuba.saya wat sambal tempe ikan bilis la.
 ini pulak begedil..wah!begedil ayam yang saya buat.
mulanya belajar dengan sepupu saya aje.tapi,balik umah try
alhamdullilah jadik la.
ahli umah saya suka makan begedil saya buat.
ceh!perasan~~ngee!=P
suka la begedil.tapi kan,kat sini susah lak,sebab xda lesung nak hancurkan.
tapi,nantila tengok kalu ada jual lesung batu,nak aje beli satu!..haha~
sedap taw~
tapi,berdasarkan bahan-bahan untuk buat begedil ini semuanya da kat sini.
cuma nak hancurkan ubi kentang itu aje masalah..huhu.
tengok la dulu ea.kot-kot ada idea hancurkan dengan batu kat jalan ke..hehe
ha,saya buat lagi tempe.ini gambar hari selepasnya.
sebab ketagih tempe katakan..haha~~
yang ini wat basah-basah sket la..yeah!!

 ini hidangan Nasi Ayam saya buat sebelum detik-detik saya berlepas.
saya pun suka masak nasi ayam walaupun xda "kick" lagi.
ala,kan saya kata saya masih belajar..=)
Umi pun memang bagi aje saya nak masak apa-apa.
waktu-waktu tengahri selalu saya kata gini kat Umi.
"umi rehat aje,biar sopa masak hari ini,xpon umi masak nasik,sopa masak lauk"
itulah biasanya.tapi,kalau time aku malas.ada jugak.
tido aje kejanya.bangon-bangon dah zohor..haha!!
jahatnya anak ini..kadang tuh,kakak saya yang masak.tapi,depend la jugak.
umi,rindunya~~..iskk.isk..
ini muka sipengukir yang suka tangkap gambar dalam bilik  kat umah.
mentang-mentanglah baru beli almari ni
sebab ada cermin besar.haha~~
saya rindunya suasana umah saya ..iskk.iskk.
xpelah,nak wat camne.nanti balik saya nak qadar lak masak puas-puas.
ikan singgang,ayam merah,hoho~~

dahla,nanti lagi lapar lak kang!..haha
semoga semuanya baik-baik disana =)

-Terima Kasih Sudi Baca,Diharap Coretan Ini Bermanfaat Untuk Kita Semua-

3 comments:

padlie said...

makanan lagik...
nasib baik gambar tempe..
kurang skit keroncong..

syAfA said...

hahaha~~..tu lah..mesti x suka tempe ni..huhu

syAfA said...

hahaha~~..tu lah..mesti x suka tempe ni..huhu